Evropski mesec raznolikosti

Evropski mesec raznolikosti

/Evropski mesec raznolikosti

Evropski mesec raznolikosti

„Bodimo bolj odločni pri zavzemanju za raznolikost in to pokažimo z dejanji. Pokažimo, kako pomembna je enakost, maja 2021 pa skupaj praznujmo evropski mesec raznolikosti. Z bolj raznolikimi delovnimi mesti bomo ustvarili pravičnejšo in bolj enako Evropo za vse.“

Helena Dalli, evropska komisarka za enakost

(Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Evropskem mesecu raznolikosti želimo opozoriti na to, kako pomembni sta raznolikost in vključenost na delovnem mestu in v družbi nasploh po vsej Evropski uniji.

Namen meseca je poudariti prizadevanja organizacij pri spodbujanju raznolikosti in raznolikih ekip na delovnem mestu ter pri ustvarjanju vključujočih delovnih okolij.

Vse organizacije v Evropi, ne glede na to, ali so podpisnice listine o raznolikosti ali ne, pozivamo, da sprejmejo ukrepe za večjo raznolikost.

Zakaj evropski mesec raznolikosti?

Evropska komisija se na zakonodajni ravni že zelo dolgo zavzema za spodbujanje raznolikosti in vključenosti ter za boj proti diskriminaciji. Tako smo dosegli enakost in milijonom ljudi omogočili, da lahko v celoti izkoristijo svoj potencial. Vendar pa moramo vsi – javne ustanove, zasebna podjetja, neprofitne organizacije, mesta in drugi – sodelovati pri ustvarjanju enakih in vključujočih okolij. Med pandemijo COVID-19 sta raznolikost in vključenost ogroženi, zato je to zdaj še bolj pomembno kot prej.

Ali ste vedeli, da več polovica Evropejcev in Evropejk (59 %) meni, da je diskriminacija zaradi etničnega porekla zelo prisotna? Vsaka tretja oseba afriškega porekla pravi, da je v zadnjih petih letih doživela rasistično nadlegovanje. Več kot 70 let po holokavstu je antisemitizem še vedno razširjen in dnevno spremlja Jude na vseh področjih življenja v EU.

Zato bo v evropskem mesecu raznolikosti v letu 2021, ki ga bo 3. maja 2021 na slovesnosti na visoki ravni otvorila komisarka Helena Dalli, posebna pozornost namenjena etnični raznolikosti. Tudi organizacije pozivamo, naj to temo uvrstijo med svoje ukrepe na področju raznolikosti.

Želite sodelovati?

Organizirate lahko virtualne ali hibridne delavnice za ozaveščanje zaposlenih, okrogle mize s strokovnjaki, izdate kuharsko knjigo na temo raznolikosti, organizirate kampanjo na družbenih medijih, sodelujete z neprofitno organizacijo ali prostovoljcem ter kljub svetovni pandemiji ustvarjalno prispevate k prepoznavnosti raznolikosti v svoji organizaciji.

Potrebujete navdih? Oglejte si naš vodnik o najboljših praksah (kmalu na voljo) z vrsto zamisli ali preglejte svojo nacionalno listino o raznolikosti.

Vaše udejstvovanje nas zanima, zato tukaj prijavite svoj dogodek ali dejavnost.

Viri

Zbirka orodij za najboljše prakse (kmalu na voljo)

Zbirka orodij za družbene medije

Komunikacijski materiali za prenos: TUKAJ

Izjave za javnost

EVROPSKI MESEC RAZNOLIKOSTI 2021

Podpisniki

Vsi Podpisniki