Listina

Listina

Listine raznolikosti so ena izmed aktualnih prostovoljnih evropskih iniciativ raznolikosti, s ciljem spodbuditi organizacije (zasebne, javne) k implementaciji in razvoju politike raznolikosti znotraj organizacij.

Listina raznolikosti je kratek dokument, ki sestoji iz načel, ki jim organizacija v svojem delovanju sledi pri promociji raznolikosti, nediskriminacije in enakih možnosti na delovnem mestu.

Vsako besedilo Listine je prilagojeno nacionalni kulturi posamezne države kot tudi njenim specifičnim prioritetam in izzivom. Skladno s tem imajo lahko Listine organizacijo, strategijo in besedilo, ki se nekoliko razlikujejo glede na potrebe države.

Spodbuja delodajalce – ne glede na velikost njihove strukture, ki želijo delovatii proti diskriminaciji in spodbujajo raznolikost v okolju podjetja, tako znotraj kot zunaj, da podpišejo ta kratek dokument. Podpis Listine raznolikosti se predlaga tudi javnim ustanovam in združenjem, ki prav tako želijo spodbujati enake možnosti.

Podpis Listine je prostovoljen in omogoča dostop do orodij (vodniki, usposabljanje, itd.), ki so na voljo v podjetju, da lahko razvije dosledno in učinkovito politiko raznolikosti.

Zakaj raznolikost

Slovenska listina

Evropske listine

Podpisniki

Vsi Podpisniki