O Nas

O Nas

Listina raznolikosti Slovenije

Železna cesta 14, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 530 70 16

Mobilni telefon: 00 386 30 661 449

Email: listina@raznolikost.eu

Davčna št.: 41684915 

Matična št.: 8833648000 

Dejavnost: 94.11

KAJ JE LISTINA RAZNOLIKOSTI SLOVENIJE

Listine raznolikosti so ena izmed aktualnih prostovoljnih evropskih iniciativ raznolikosti, s ciljem spodbuditi organizacije (zasebne, javne) k implementaciji in razvoju politike raznolikosti znotraj organizacij.

Listina raznolikosti je kratek dokument, ki sestoji iz načel, ki jim organizacija v svojem delovanju sledi pri promociji raznolikosti, nediskriminacije in enakih možnosti na delovnem mestu.

Vsako besedilo Listine je prilagojeno nacionalni kulturi posamezne države kot tudi njenim specifičnim prioritetam in izzivom. Skladno s tem imajo lahko Listine organizacijo, strategijo in besedilo, ki se nekoliko razlikujejo glede na potrebe države.

Spodbuja delodajalce – ne glede na velikost njihove strukture, ki želijo delovati proti diskriminaciji in spodbujajo raznolikost v okolju podjetja, tako znotraj kot zunaj, da podpišejo ta kratek dokument. Podpis Listine raznolikosti se predlaga tudi javnim ustanovam in združenjem, ki prav tako želijo spodbujati enake možnosti.

Podpis Listine je prostovoljen in omogoča dostop do orodij (vodniki, usposabljanje, itd.), ki so na voljo v podjetju, da lahko razvije dosledno in učinkovito politiko raznolikosti.

Listina raznolikosti Slovenija je bila slavnostno vzpostavljena 14.11.2017, ko jo je podpisalo prvih 59 slovenskih organizacij. Kot 20ta po vrsti v EU se je pridružila Evropski platformi listin raznolikosti in s tem povezala slovenska podjetja z evropskimi v skupni zavezi promocije vrednot raznolikosti, vključenosti in enakosti.

Nastala je pod okriljem najstarejše Francoske listine ter Evropske platforme, ki danes povezuje 26 evropskih Listin

Naši podpisniki

 

VREDNOTE

Listina raznolikosti spodbujanja raznolikost, vključenost in nediskriminacijo na delovnem mestu. Poudarja pomen spoštovanja in vrednotenja razlik v spolu, starosti, etnični pripadnosti, veri, invalidnosti in spolni usmerjenosti. Poleg tega priznava prednosti raznolikosti v smislu ustvarjalnosti, inovativnosti in poslovne uspešnosti.

VIZIJA

Vizija raznolikosti je tista, kjer so posamezniki iz različnih okolij, kultur in identitet cenjeni in slavljeni zaradi njihovih edinstvenih perspektiv in izkušenj. To je svet, kjer so vsi obravnavani spoštljivo in enakopravno in kjer je raznolikost priznana kot prednost in ne kot slabost. Ta vizija spodbuja vključenost, empatijo in razumevanje med ljudmi vseh družbenih slojev.

USTANOVITELJ

ŠENTPRIMA
DOBROVITA
SKUP

STATUT

Statut Zavoda Listine raznolikosti Slovenije

 

ČLANI SVETA ZAVODA LISTINE RAZNOLIKOSTI SLOVENIJE

MAG. JANA PONIKVAR, PREDSEDNICA SVETA ZAVODA LRS, (direktorica, Šentprima)

IGOR PAVEL, ČLAN SVETA, (direktor, Dobrovita)

PRIMOŽ ŠPORAR, ČLAN SVETA, (direktor, SKUP)

BARBARA ZUPANČIČ, ČLANICA SVETA, (direktorica Listina raznolikosti Slovenija, vodja razvoja Šentprima)

KITI KOROŠEC CIRMAN, PREDSTAVNICA ZAPOSLENIH, (projektna sodelavka, Šentprima)

VITA VUKOTIČ, PREDSTAVNICA ZAINTERESIRANE JAVNOSTI LRS, (Mediade)

Podpisniki

Vsi Podpisniki