EVROPSKI MESEC RAZNOLIKOSTI

EVROPSKI MESEC RAZNOLIKOSTI

/, Novice/EVROPSKI MESEC RAZNOLIKOSTI

EVROPSKI MESEC RAZNOLIKOSTI

19.02.21

“Vabim vas, da se bolj drzno zavzamemo za raznolikost in skupaj ukrepamo. Pokažimo svojo zavezanost enakosti maja 2021, ko bomo skupaj praznovali evropski mesec raznolikosti. Z bolj raznolikimi delovnimi mesti bomo ustvarili pravičnejšo in bolj enakopravno Evropo za vse.”

Helena Dalli, evropska komisarka za enakopravnost

 

Evropski mesec raznolikosti ozavešča o pomembnosti raznolikosti in vključenosti na delovnih mestih in celotni družbi Evropske unije.Praznuje prizadevanja organizacij pri spodbujanju raznolikosti in raznolikih skupin na delovnem mestu ter ustvarjanju vključujočega delovnega okolja. Vse evropske organizacije, ne glede na to, ali so podpisnice Listine o raznolikosti ali ne, vabimo, da se zavzamejo za raznolikost in aktivno pristopijo.

Zakaj evropski mesec raznolikosti?

Evropska komisija se že zelo dolgo zavzema za spodbujanje raznolikosti in vključenosti ter z razvojem evropske zakonodaje bori proti diskriminaciji. To je pripomoglo k doseganju večje enakosti in milijonom ljudi omogočilo, da izkoristijo svoj polni potencial. Vendar pa moramo vsi – javne ustanove, zasebna podjetja, neprofitne organizacije, mesta itd. sodelovati pri gradnji enakih in vključujočih okolij. To je še posebej pomembno v časih pandemije COVID-19, ko sta raznolikost in vključenost ogroženi.

Ali ste vedeli, da več kot 1 od 2 Evropejcev (59 %) meni, da je diskriminacija zaradi njihovega etničnega izvora zelo razširjena. Vsak tretji človek afriškega rodu pravi, da je bil v zadnjih petih letih deležen rasističnega nadlegovanja. Več kot 70 let po holokavstu razširjeni antisemitizem prizadene Jude na vseh področjih življenja v EU. Zaradi tega bo evropski mesec raznolikosti 2021 še posebej poudaril etnično raznolikost z dogodkom na visoki ravni s komisarko Heleno Dalli, 3. maja 2021.

Prav tako vabimo slovenske organizacije, da temo uvrstijo v akcijski načrt spodbujanja raznolikosti in vključenosti.

Kako sodelovati?

Lahko organizirate virtualne ali hibridne delavnice za ozaveščanje zaposlenih, okrogle mize s strokovnjaki, izvedete kampanijo na družbenih omrežjih, sodelujete z neprofitno organizacijo – bodite kreativni, da bo raznolikost vaše organizacije vidna kljub globalni pandemiji. Iščete navdih? Za vrsto idej poiščite vodnik za najboljše prakse (kmalu na voljo) ali se obrnite na nas (listina@raznolikost.eu). Evropska komisija želi slišati o naših dogodkih ali aktivnostih, zato vas vabimo, da jih registrirate tukaj: REGISTRACIJA DOGODKA

Listine raznolikosti

Od leta 2004 je bilo v Evropski uniji vzpostavljenih 26 listin raznolikosti, ki nudijo podporo in promovirajo najboljše prakse pri upravljanju raznolikosti. Listine združujejo vodilna multinacionalna podjetja, mala in srednja podjetja, javne in nevladne organizacije. 26 listin združuje več kot 12 000 podpisnikov in več kot 16 milijonov zaposlenih.

Listina raznolikosti Slovenija je bila vzpostavljena leta 2017 in danes združuje preko 150 slovenskih podpisnih organizacij.

Več informacij o Evropskem mesecu raznolikosti, lahko spremljate tudi na SPLETNI STRANI, ki je že na voljo tudi v slovenščini.

 

 

 

 

Podpisniki

Vsi Podpisniki